Türkiye’yi vurmak için 300 kilometre menzilli füze alıyorlar
Türkiye’ye yönelik akılalmaz tehditler savuran ABD’nin kuklası Yunanistan, boğuştuğu ekonomik krize rağmen silahlanmaya devam ediyor. Atina yönetiminin Türkiye’ye karşı tedarik edeceği yeni füze resmen netleşti. Tedarik edilecek ülke ise şaşırtmadı.
Birlik Gazetesi’nde yer alan habere göre, Yunanistan Silahlı Kuvvetleri için 2025 yılındaki acil önceliklerden biri özellikle füze topçu birliklerinin güçlendirilmesi olacak.
Savunma Bakanlığı ve askeri kadro tarafından hazırlanan programın, 2025 yılının ilk çeyreğin sonuna kadar Yunan Parlamentosu ve Dış İlişkiler Savunma Hükümet Konseyi (KYSEA) onayına sunulmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Savunma Bakanı Nikos Dendias’ın Şubat ayına kadar önümüzdeki on iki yıla ait tüm silahlanma planını Dış İlişkiler Savunma Hükümet Konseyi’nin (KYSEA) onayına sunması bekleniyor. Bu planın bir parçası da Kara Kuvvetlerinin, özellikle de topçuların operasyonel ve stratejik kabiliyetlerinin yükseltilmesini içeriyor.
Yetkili askeri kaynakların işaret ettiği gibi, Yunanistan, ülkenin güvenliğini tehdit etmeyi düşünen herkese karşı caydırıcı etki yapacak, 300 kilometreye kadar derin vuruş kabiliyetine sahip olmak için kolları sıvadı.
Aynı kaynaklar, silah seçim sürecinin neredeyse tamamlandığını ve Karargahların İsrail yapımı PULS sistemini tercih ettiği belirtiyor.
İki taraf (Yunanistan-İsrail) arasındaki son görüşmelerin, Meriç (Evros) bölgesi ve adalardaki Kara Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere 40 adet sistemin tedarik edilmesi üzerinde yoğunlaştığı görülüyor. Ancak nihai rakam, Atina’nın 700 milyon Euro’nun altında tutmak istediği maliyete de bağlı olacak.
Edinilen bilgiye göre, Kara Kuvvetleri (GES) Komutanlığı, 35 ila 300 kilometre arasındaki geniş menzillerdeki hedefleri vurabilen, farklı kalibrelerdeki Avrupa tipi mühimmat kombinasyonunun (EURO PULS) teminine yöneldi.
Bunlar arasında 122 ve 160 mm’lik Accular füzeleri, 306 mm’lik EXTRA füzeleri, ama özellikle 300 kilometrelik maksimum menzile ulaşabilen 370 mm’lik Predator Hawk var ki, bu yetenek Yunan kurmaylarının açıkça peşinde olduğu bir mühimmat. Kara Kuvvetleri (GES) Komutanlığı, SkyStriker mobil mühimmatının PULS cephaneliğine dahil edilmesini talep ediyor.
PULS Roketatar, 35 KM Menzilli 18 adet Accular 122mm roketi, 40 KM Menzilli 10 adet Accular 160mm roketi, 150 KM Menzilli 4 adet EXTRA roketi ve 300 KM Menzilli 2 adet Predator Hawk roketi ateşleyebilir.
100 kilometre derinlikte görev yapabilen, 5 ve 10 kilogramlık iki farklı harp başlığı taşıyan, bu sayede sırasıyla iki saat veya bir saat uçuş özerkliği sağlayan insansız bir sistemdir.
Fırlatıldıktan sonra hedefi bulmadığı ve kullanılmadığı takdirde mühimmat geri dönüyor ve tekrar kullanıma hazırlanıyor. Üreticilerine göre PULS sistemi oldukça çok yönlü olup, kara ve su üstü hedeflerine karşı geniş yelpazede hassas mühimmat ateşleyebiliyor.
Yunanistan ve İsrail, sisteme 10 yıl destek verilmesini (Follow On Support) ve mühimmatın sertifikalandırılmasını da içeren bir anlaşmaya vardı. 40 adet sistemin tedarik maliyetinin 500 ila 700 milyon euro arasında olması bekleniyor ve fırlatıcılar, komuta bataryaları, mühimmat, eğitim ve destek gibi unsurların edinilmesini kapsıyor. Yerli savunma sanayinin ne ölçüde dahil edilebileceği ise şu an araştırılıyor.
Fırlatıcılar araçlara monte edilecek ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı (GES), Alman ordusunun seçtiği versiyonda olduğu gibi taşıyıcı araç olarak IVECO kamyonlarını tercih edecek.
Kamyonların üzerinde, sistemi yüklemek için bir vinç bulunuyor. PULS üreticilerine göre, dolu bir sistemle bir atış yapmak için gereken süre bir dakika olduğu belirtiliyor. Sistem ayrıca 100 kilometreyi aşan menzile sahip keşif ve saldırı operasyonları için konuşlandırılabilen SkyStriker gezici mühimmatını fırlatma kabiliyetine sahiptir.
Ömer Gülhan / yeniakit