Adana’daki İncirlik Üssünde neler oluyor? Nükleer bombalar gönderildi
Son olarak Polonya’nın Bayraktar TB2 SİHA’ları İncirlik’e sevk etme kararı sonrası bu kez nükleer bombaların ABD tarafından gönderildiği ortaya çıktı.
M5 Dergi’de yer alan habere göre, Amerikan Ulusal Nükleer Güvenlik Yönetimi (NNSA) Yöneticisi Jill Hruby, ABD’nin birincil termonükleer silahının modernizasyonunu tamamladığını, yerçekimi bombasının B61-12 versiyonunun NATO’nun nükleer silah paylaşım programı kapsamında Avrupa’daki askeri üslere konuşlandırıldığını açıkladı.
B61 bomba ailesi 50 yıldan uzun süredir hizmet veriyor. 2008’de başlatılan B61-12 Ömür Uzatma Programı, bombanın nükleer ve nükleer olmayan bileşenlerini yenilemeyi ve ömrünü en az 20 yıl uzatmayı amaçlıyordu. Bu ayın başlarında, ABD Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi, B61-12’nin son planlanan ünitesinin artık üretildiği programın tamamlandığını duyurdu.
Hruby, Perşembe günü Hudson Enstitüsü’nde yaptığı açıklamada, “Yeni B61-12 yerçekimi bombaları tamamen ileri konuşlandırılmış durumda ve işletmemize yaptığımız ziyaretler ve diğer düzenli angajmanlar aracılığıyla NATO’nun nükleer yeteneklerimize ilişkin görünürlüğünü artırdık” dedi.
Hruby “tam ileri konuşlandırma” terimini ayrıntılı olarak açıklamasa da, önceki B61 varyantları NATO’nun nükleer paylaşım programı kapsamında Belçika, Almanya, İtalya, Hollanda ve Türkiye’de depolanmıştı. Moskova, Avrupa genelinde en az 150 adet bu tür bombanın konuşlandırıldığını ve nükleer eşiğin düşürüldüğünü tahmin ediyor.
Amerikan “taktik” olarak nitelenen nükleer bombaları, Türkiye’de İncirlik üssünde bulunuyor ve Amerikalı yetkililerin açıklamalarına göre sayılarının 50 olduğu biliniyor.
15 Temmuz 2016 saldırısının vatansever subaylar ve halk tarafından püskürtülmesinden sonra Amerika’daki Siyonist lobi sözcüleri, Türkiye’nin artık eksen değiştireceğini belirterek bu silahların “düşman güçlerin eline geçmemesi” amacıyla çekilmesi gerektiğini savunmuşlardı.
ABD’nin ayrıca, Suffolk’taki Lakenheath’teki RAF istasyonunda B61-12 bombalarını barındıracak yeni bir Pentagon tesisi için yapılan tedarik sözleşmelerine atıfta bulunan çok sayıda rapora göre, İngiltere’ye de nükleer silah konuşlandırmayı planlıyor.
Hruby, daha fazla ayrıntı vermeden, “İngiltere ile stratejik ortaklığımız çok güçlü, nükleer caydırıcılığa olan bağlılıkları da öyle. Ve kritik tedarik zinciri dayanıklılığı konusunda düşüncelerimizi birlikte geliştirdik,” diye ekledi. Pentagon, Kasım ayında nükleer caydırıcılık stratejisinde bir ayarlama duyurdu. Temel unsurlar arasında nükleer silah ve güçle çalışan Ohio sınıfı denizaltıların hazırlığının artırılması ve ABD’ye “belirli daha sert ve daha büyük askeri hedeflere karşı ek seçenekler” sağlamak için B61-13 yerçekimi bombasının geliştirilmesi yer alıyor.” NNSA, bombanın yeni versiyonunu üretmek için halihazırda geçiş yaptığını doğruladı.
Ömer Gülhan / YeniAkit